Krydderier

Det fleste ved, at krydderier kan gøre en stor forskel, men mange bruger dem forkert og for sløset. Jeg får til tider serveret kager, der er tiltænkt at skulle smage af bestemte krydderier, men som mest af alt smager af smør og sukker, fordi krydderierne er gamle og har mistet en stor del af deres smag. Ikke sjældent finder man krydderier på folks hylder fra 2004, og jeg ved ikke om det er dovenskab eller nærighed, men de skal altså udskiftes, hvis man vil lave ordentlig mad. Så smid de gamle krydderier ud og køb nogle nye,  helst nogle, du selv kan støde – jeg lover, at det er det værd.

Kardemomme er mit yndlingskrydderi og et godt eksempel på, hvor meget mere man kan få ud af et krydderi, hvis det er friskt. Tænk på hvor stor forskel der er på smagen af frisk basilikum og tørret – den er indiskutabelt stor. Der er lige så stor forskel på friskstødt og gammelstødt (undskyld udtrykket) kardemomme. Duften og smagen er helt anderledes, og når man først har stødt sit eget kardemomme én gang, går man aldrig tilbage til det gamle stads. Så trods min filosofi om, at man ikke må pådutte folk besværlige ingredienser i opskrifter, vil jeg dog gøre en undtagelse med kardemomme – du bliver nødt til at støde det selv.

Hæld kapslerne i en morter og stød dem til alle kapslerne har frigivet deres frø. Fjern kapslerne så godt du kan – de skal ikke bruges. Stød frøene videre til de er fintmalede og fjern løbende skaller fra kapslerne. Det er svært at sige, hvor mange kapsler der skal til for at give en teske kardemommepulver, så prøv dig frem.

Kardemommekapsler kan desuden ikke kun bruges i det søde køkken, men gør sig også fortrinligt i forskellige retter. Næste gang du koger ris, der skal bruges til f.eks. indisk mad, så prøv at koge 3-4 kardemommekapsler mad. Det giver en superfin og parfumeret smag, der gør risene en del mere interessante.

Den eneste ulempe er dog, at det godt kan være halvbesværligt at få fat i kardemommekapsler. Jeg har i hvert fald ikke haft held med at finde dem i supermarkeder, men de fleste grønthandlere bør have dem. Jeg kan anbefale den meget søde grønthandler på Christianshavns Torv (lige når man kommer op fra metroen), der har kardemommekapsler og mange andre krydderier til kun 12 kr posen – og så har du altså til nogle gange.

Kommentarer

Pingback fra Konfektkugler | Camilla Sloth
13. september 2010 at 21:47

[...] Det er smag og behag hvor mange krydderier, man kan lide i de her konfektkugler, men jeg kan nu godt lide rigtig mange. Specielt synes jeg, at kardemomme hører til, og i denne sammenhæng giver det en meget julet smag. Læs mere om mine følelser for kardemomme. [...]

Pingback fra Kanelsnegle | Camilla Sloth
14. september 2010 at 20:18

[...] 2 tsk kardemomme [...]

Pingback fra Klejner | Camilla Sloth
24. september 2010 at 14:56

[...] 1 tsk kardemomme [...]

Pingback fra Brændte mandler | Camilla Sloth
24. september 2010 at 23:02

[...] her mandler er med kanel, men man kan sagtens bruge f.eks. kardemomme eller måske en blanding af forskellige krydderier, hvis man er frisk. Da vi var i Tallinn fik jeg [...]

Skriv en kommentar