Æbleflæsk

En opskrift på æbleflæsk, hvor vi en sjælden gang er går imod mormors præferencer. Der skal nemlig ikke løg i mormors æbleflæsk, men det skal der altså i denne her – det giver et godt modspil til æblerne og gør, at retten ikke bliver alt for dessertagtig.

Mængden er til 4-6 personer, hvis den serveres på en buffet til f.eks. en julefrokost. Det er sjældent, man spiser æbleflæsk til hovedret, men skulle lysten melde sig (har været der), så lav lidt større mængder.

Man skal bruge en pande med låg, men har du ikke det, kan en gryde også gå an.

Ingredienser:

 • 8 stykker flæsk (eller efter lyst), saltet eller fersk
 • 4 løg
 • 4 æbler
 • saften af en halv citron
 • ½ dl vand
 • ca. 4 spsk sukker
 • ½ vanillestang
 • 1 spsk revet peberrod (eller efter smag)
 • 10 g friskrevet ingefær (eller efter smag)
 • ½ tsk peber
 • evt. salt (udelades hvis flæsket er meget salt, men smag til)

Fremgangsmåde:

Pil løgene, halver dem og skær dem i skiver af ca. en halv centimeters tykkelse. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i grove tern.

Steg flæsket til det er gyldent og gennemstegt, men ikke knasende sprødt.Tag flæsket fra og læg det på køkkenrulle. Hæld det meste af fedtet fra (men ikke direkte i vasken, kom det i en kop). Steg løgene i det resterende fedt ved svag varme til de er bløde, gyldne og lækre. De må endelig ikke blive tørre eller sprøde (tilsæt evt. mere fedt).

Kom æblerne på panden og tilsæt ½ dl vand og citronsaften. Lad æblerne simre med til de begynder at blive bløde, ca. 5 min. Skrab kornene ud af vanillestangen og tilsæt dem sammen med stangen. Tilsæt sukker, peber, salt, peberrod og ingefær og rør rundt.

Kom låg på panden og lad det simre videre i mindst en halv time, til retten har den ønskede konsistens – den vil selvfølgelig blive mere og mere “sammenkogt”, jo længere du venter.

Anret retten i et pænt fad og server med flæsket ovenpå.

Offentliggjort: 25. december 2012 under Hovedretter.
Tags: ,

Skriv en kommentar