Jødekager

Min mormors opskrift på lækre, sprøde jødekager, der er uundværlige til jul. Opskriften har overlevet fra dengang, man regnede i pund og rent faktisk mente, at margarine havde noget at gøre i småkager. Jeg har omregnet opskriften til mere anvendelige mål og vovet at anbefale smør – det smager altså bare bedre.

Der bliver i hvert fald 50-60 småkager af portionen.

Ingredienser:

  • 170 g smør
  • 225 g mel
  • 110 g brun farin
  • Skallen af en økologisk citron
  • 1 tsk kardemomme
  • 50 g hakkede mandler

Pensling:

  • 1 æg
  • kanelsukker til drys

Fremgangsmåde:

Ælt alle ingredienserne sammen og rul dejen ud til stænger med en diameter på ca. 4 cm. Kom stængerne i en frysepose og kom dem i fryseren i mindst en halv time – så bliver de meget nemmere at håndtere.

Skær jødekagerne tyndt ud og læg dem på en bageplade (eller rettere sagt ca. 3 bageplader). Tykke endeskiver eller skiver, der af anden grund ikke er blevet så tynde som ønsket, trykkes lidt flade.

Pensl kagerne med æg og drys dem med en smule kanelsukker. Pas på med ikke at overdrive kanelsukkeret, da smagen af kanel vil overdøve jødekagerne.

Bag jødekagerne ved 180 grader i 4-6 minutter eller til de er lysebrune. Flyt jødekagerne over på en rist, så snart de kommer ud af ovnen, og lad dem køle af inden de kommes i en lufttæt beholder.

Offentliggjort: 1. september 2011 under Småkager.
Tags: , , ,

Kommentarer

Pingback fra Juleknas i september | Mashed Potatoes
8. september 2011 at 07:56

[...] frynsegoder forbundet med den opgave. Hun er ude i god tid med julebag-opskrifterne (eksempelvis jødekager og æbleskiver), og der måtte gerne være billeder [...]

Kommentar fra Sabine

12. september 2011 at 05:16

Lækkert! Er jøbekager egnet til at komme i fryseren?

Kommentar fra camillasloth

18. september 2011 at 20:52

Hej Sabine

Hmm, jeg har nu aldrig prøvet at fryse dem når de er færdigbagt, men tror ikke det vil være en succes. Men det burde heller ikke være nødvendigt, for de holder sig ret længe når man bare opbevarer dem i en kagedåse. Kan dog anbefale at fryse selve dejen og altid have noget i baghånden, hvis man lige får lyst til jødekager :)

Held og lykke med det!

- Camilla

Skriv en kommentar