Ruggrynsboller

Ruggrynsboller er meget nemme at lave og et endnu sundere alternativ til havregrynsboller. Fremgangsmåden er den samme, som brugte man havregryn, men bollerne bliver så gode med ruggryn, af jeg synes de fortjener deres helt egen opskrift :-)

Ingredienser:

  • 50 g gær
  • 5 dl vand
  • 250 g ruggryn (kan sagtens erstattes af andre gryn)
  • ca. 500 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker eller 1 tsk honning
  • 2 spsk olie

Pensling:

  • 1 æg eller mælk
  • ruggryn til drys

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker/honning og olie. Hæld blandingen over ruggrynene og lad dem suge lidt. Tilsæt melet. Ælt det hele godt sammen og lad det hæve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter. Form ruggrynsbollerne og lad dem hæve 30 min igen. Pensl dem med æg eller mælk og drys ruggryn over. Bag ruggrynsbollerne ved 200 grader i ca. 15-20 min.

Offentliggjort: 25. juni 2011 under Boller & Brød.
Tags: , , , ,

Kommentarer

Kommentar fra mette

15. juli 2011 at 11:48

hej …Hvorfor skal der mel i? Ihvertfald så meget mel i? kunne man ikke bruge meget mindre for at det bliver sundere? eller noget andet end mel?
Mvh Mette

Kommentar fra camillasloth

15. juli 2011 at 13:01

Hej Mette

Jeg er bange for at der skal mel i, hvis det skal blive til boller – eller vil jeg tro, det bliver noget usammenhængende grød. Men du kan prøve at bruge noget sundere mel (grahamsmel, rugmel osv) eller prøve at justere mel- og grynforholdet – jeg har dog ikke prøvet det, men vil formode det virker. Dog ville jeg ikke kun bruge eksempelvis rugmel, da jeg tror bollerne vil blive meget tunge. Én af denne opskrifts store forcer er, at bollerne bliver ret luftige, hvilket man hurtigt vil kunne ødelægge med for tungt mel.
God fornøjelse med eksperimenterne – og vend meget gerne tilbage og fortæl hvordan det gik :)

Mvh

Camilla

Skriv en kommentar