Fødselsdagsboller

Opskrift på de ideelle fødselsdagsboller som min mormor laver dem. De er helt perfekt bløde og krydrede, og så er der virkelig ingen, der kan stå for sukkerdrysset på toppen. En helt sikker vinder til familiefødselsdage gennem hele min barndom :-)

Ingredienser:

  • 100 g smør
  • ½ liter sødmælk
  • 3 tsk kardemomme
  • 1 æg
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 3 spsk sukker
  • ca. 850-900 g mel

Pensling og drys:

  • 1 æg
  • perlesukker (det SKAL være perlesukker)

Smelt smørret og tilsæt mælken.  Opløs gæren i blandingen og udrør saltet og sukkeret. Tilsæt ægget og kardemommen og rør godt rundt. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt dejen godt til den er helt glat og blød.

Lad dejen hæve en times tid ved stuetemperatur. Form 24 boller og fordel dem på to bageplader – de kommer til at hæve en del, så giv dem god plads. Lad dem efterhæve en halv times tid.

Pensl fødselsdagsbollerne med æg og drys et godt lag perlesukker udover. Bag dem i ca. 10 minutter ved 200 grader til de bliver lysebrune på toppen.

Fødselsdagsbollerne serveres traditionelt bare med smør og danner naturligvis fast makkerpar med varm kakao. Bollerne kan sagtens fryses, hvis man har lavet for mange.

Offentliggjort: 7. marts 2011 under Boller & Brød.
Tags: , , , , ,

Skriv en kommentar