Tiramisu

Tiramisu er en italiensk nyklassiker, der har det specielle ved sig, at ingen af ingredienserne smager særligt godt alene – ladyfingers er for kedelige, mascarpone smager af ingenting og kold kaffe er decideret ubehageligt – men sammen fungerer de fantastisk.

Personligt kan jeg ikke spise så meget ad gangen, men jeg kender mange, der kan, så jeg laver altid store mængder. Der vil sikkert være nok til 6-8 gennemsnitlige tiramisu-spisere i denne her opskrift. Vær opmærksom på, at tiramisu skal laves i god tid, fordi ingredienserne skal have tid til at sætte sig og til at interagere med hinanden.

Ingredienser:

  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 4 pasteuriserede æggehvider
  • 100 g sukker
  • 500 g mascarpone
  • ladyfingers – man får nok brug for lidt over en pakke
  • 1 stang vanilje
  • ca. 5 del kold kaffe
  • 1-1½ dl marsala eller amaretto
  • kakaopulver til drys

Fremgangsmåde:

Pisk sukker, vanilje og æggeblommer til en hvid og luftig æggesnaps – det kræver nok ca. 3 minutters arbejde med en elspisker. Pisk mascarponen i til massen er ensartet. Pisk hviderne til skum og vend dem forsigtigt i massen.

Bland den kolde kaffe med marsala/amaretto og dyp ladyfingers heri – der er forskellige holdninger til, hvor længe de skal være under, men der skal i hvert fald være en balance mellem, at de skal nå at suge lidt, og at de ikke må suge så meget, at de bliver snaskede og umulige at håndtere. Dæk bunden af et fad helt med de dyppede ladyfingers og læg herefter skiftevis et lag mascarponecreme og et lag dyppede ladyfingers på, indtil man ikke har mere – eller til der ikke er mere plads.

Sæt tiramisuen på køl natten over eller i hvert fald i et par timer. Tiramisuen skal have tid til rigtigt at samle sig, og det bliver bare ikke det samme, hvis den ikke får lov til det. Lige inden servering drysses et fint lag kakaopulver over gennem en sigte. Det første stykke, der skæres ud, bliver ikke altid så pænt, men herefter skulle det gerne køre på skinner :-)

Offentliggjort: 25. februar 2011 under Desserter.
Tags: , , ,

Skriv en kommentar