Rugboller

rugbollerI en tid, hvor man konstant får at vide, at hvidt brød er djævlens værk, må man ty til noget grovere. De her rugboller er f.eks. oplagte til frokost med fyld i og er meget mættende. Kernerne i rugbollerne skal koges for at undgå at bollerne bliver tørre og hårde, men da det tager lidt tid for kernerne at køle af, kan det anbefales at starte i god tid.

Ingredienser:

  • 4 dl vand
  • 2 dl knækkede hvedekerner
  • 2 dl skårne rugkerner
  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • ca. 6 gram salt/lidt over en tsk
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk sukker
  • 225 g rugmel
  • ca. 200 g hvedemel

Fremgangsmåde:

Kog kernerne i vandet et par minutter. Lad blandingen køle af til den er fingervarm. Opløs gæren i mælken og tilsæt olie, salt og sukker. Tilsæt kernerne og herefter rugmelet. Bland det godt sammen. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt dejen godt. Lad den hæve en times tid.

Form f.eks. 12 store boller og lad dem efterhæve ca. en halv time. De hæver ikke voldsomt meget – heller ikke ved bagning – så man skal forme dem i nogenlunde den størrelse, man gerne vil have dem. Pensl dem med mælk eller æg og bag dem 20-25 minutter ved 200 grader.

Rugbollerne kan sagtens fryses, og har man lavet en større portion, kan det anbefales, da de godt kan blive lidt kedelige efter et par dage.

Du kan også prøve de lidt lysere, men også dejligt grove, femkornsboller

Offentliggjort: 11. oktober 2010 under Boller & Brød.
Tags: , , ,

Kommentarer

Pingback fra Femkornsboller | Camilla Sloth
9. december 2010 at 20:47

[...] Se også opskriften på dejlige rugboller [...]

Pingback fra Havregrynsboller | Camilla Sloth
9. december 2010 at 20:52

[...] Prøv også de lidt grovere femkornsboller eller måske de endnu grovere rugboller [...]

Pingback fra Farfars brød | Camilla Sloth
9. december 2010 at 21:41

[...] Har du rugmel til overs? Brug det f.eks. til fantastiske honningkagehjerter eller gode og grove rugboller [...]

Pingback fra Müsliboller | Camilla Sloth
7. januar 2011 at 21:31

[...] Hvis du har mod på flere boller, så prøv f.eks. de dejlige femkornsboller eller de noget grovere rugboller. [...]

Skriv en kommentar