Klejner

Mormor og NIkolaj - ægte klejnemakkere

Mormor og NIkolaj – ægte klejnemakkere

Man skal altid være to til at kloge klejner – så er det sagt. Gør man det alene bliver man stresset, og det er meningen at klejnekogning skal være noget hyggeligt og julet. Man kan selvfølgelig godt forberede det hele, så klejnerne alle sammen er skåret ud, inden man begynder at koge, men der er nu noget socialt ved klejnekogning, i hvert fald for mig. Så find dig en klejnemakker :-)

Der findes mange forskellige opskrifter på klejner (selvom man måske skulle tro, at klejner var en forholdsvis homogen masse), men jeg synes den følgende er rigtig god. Især med friskstødt kardemomme.

Ingredienser:

  • 2 æg
  • 100 g sukker
  • 150 g smør
  • 1 tsk kardemomme
  • 3 tsk bagepulver
  • 4 spsk fløde
  • 400 g hvedemel
  • lidt reven (økologisk, naturligvis) citronskal
  • 1 kg palmin til kogning

Fremgangsmåde:

Findel smørret i melet og tilsæt citronskal, sukker og bagepulver. Pisk æggene let sammen med fløden og hæld blandingen ned i dejen.  Ælt dejen godt sammen og lad den hvile i køleskabet i mindst 1 time.

Når dejen er klar til kogning laver man to hold – et udskærerhold og et kogehold. Udskæreren ruller dejen ud og skærer klejnerne ud i romber (for dem der ikke husker folkeskolens matematikundervisning: samme form som rudere i kortspil), enten med et rigtigt klejnehjul eller bare med et pizzahjul. Man skærer hul på langs midt i romben og folder den ene ende gennem hullet, så der dannes en klejne.

Palminen varmes op, og klejnerne koges ca. 1 minut. Kom kun ca. 5 i ad gangen så palminen ikke når at køle for meget ned. Klejnerne skal være gyldne, for når de at blive mørke bliver de bitre.

Sørg for at skifte roller under kogningen, for det er altså det sjoveste. Klejner opbevares i en lufttæt beholder og skal ikke laves i alt for god tid inden de skal spises – de er klart bedst friske.

Offentliggjort: 24. september 2010 under Småkager.
Tags: ,

Kommentarer

Kommentar fra Bjorgolfur Sigmar

9. december 2012 at 23:00

Klejner og Kaffi gott.

Skriv en kommentar