Femkornsboller

Det er altid godt med boller med lidt struktur, og disse femkornsboller har en ret god balance mellem at være fine og grove.

Ingredienser:

  • 3 dl femkornsblanding
  • 3 dl vand
  • 1 dl tykmælk
  • 4 dl mælk
  • 50 g gær
  • 2 spsk olie
  • 1½ tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • 2-3 revne æbler
  • ca. 9-10 dl hvedemel
  • 8 dl grov mel, f.eks. grahamsmel

Pensling:

  • 1 æg
  • femkornsblanding til drys

Fremgangsmåde:

Kog femkornsblandingen 2-3 minutter i vandet og afkøl det. Opløs gæret i mælken og rør det i femkornsblandingen. Rør alle de andre ingredienser undtagen mel i. Tilsæt først det grove mel og rør det godt sammen. Tilsæt hvedemel indtil dejen slipper skålen (det er svært at sige præcis hvor meget) og ælt indtil dejen er glat og smidig. Tilsæt evt mere mel, hvis dejen klæber til bordet.

Lad dejen hæve i mindst en time og form den herefter til ca. 24 boller. Lad dem efterhæve i 20 min. Pensl dem med æg og drys femkornsblanding henover. Bag dem i 15-20 min ved 200 grader. Femkornsbollerne kan sagtens fryses.

Femkornsbollerne kan også laves med andet end æble, f.eks. squash eller gulerod, og man kan også sagtens bruge andre kornblandinger end femkornsblanding.

Se også opskriften på dejlige rugboller

Offentliggjort: 10. september 2010 under Boller & Brød.
Tags: , , ,

Kommentarer

Kommentar fra Niels

14. november 2010 at 20:07

Jeg har en trekornsblanding i skabet, hvor mange dl skal jeg bruge af den? Der er jo immervæk 40% færre korn i sådan en.

Pingback fra Rugboller | Camilla Sloth
9. december 2010 at 20:48

[...] Du kan også prøve de lidt lysere, men også dejligt grove, femkornsboller [...]

Pingback fra Havregrynsboller | Camilla Sloth
9. december 2010 at 20:51

[...] Prøv også de lidt grovere femkornsboller eller måske de endnu grovere rugboller [...]

Pingback fra Müsliboller | Camilla Sloth
7. januar 2011 at 21:29

[...] du har mod på flere boller, så prøv f.eks. de dejlige femkornsboller eller de noget grovere [...]

Skriv en kommentar