Farfars brød

Farfars brød er sødt og mørkt, og det er et brød, der ikke kræver så meget pålæg. Jeg synes smør er rigeligt, men en god skive ost på en godt stykke farfars brød er da også altid fremragende.

Ingredienser:

  • ca. 600 g rugsigtemel
  • 2,5 dl vand lunkent vand
  • 25 g gær
  • 2 små æg
  • 1 dl sirup efter eget valg (mørkt sirup er dog det klassiske valg)
  • ¼ tsk salt

Fremgangsmåde:

Lun vandet (brug ikke vand direkte for hanen, men bland f.eks. koldt vand med kogt) og opløs gæren heri. Rør sirup og æg i og rør melet i lidt ad gangen. Ælt til dejen er blød og lad den hæve i ca. 45 min. Ælt dejen igen og form den til et brød eller hæld den i en form på ca 2 liter.

Det er normalt, at brødet ikke hæver så meget under hævningen, men spring den ikke over.  Brødet hæver til gengæld ret meget i ovnen, så pas på ikke at bruge en for lille form. Det er også min erfaring, at det ikke er nok at smøre formen inden man hælder dejen i, så for at undgå besvær med at få brødet ud (been there, done that), så beklæd formen med bagepapir.

Lad brødet hæve igen i ca. 30 min. Pensl det med kaffe og bag det i 40-50 min ved 200 grader. Farfars brød bliver helt naturligt ret mørkt, så der er ingen grund til at blive bekymret for, at det har fået for meget. Lad brødet køle lidt af – og spis!

Har du rugmel til overs? Brug det f.eks. til fantastiske honningkagehjerter eller gode og grove rugboller :-)

Offentliggjort: 13. september 2010 under Boller & Brød.
Tags: ,

Skriv en kommentar