Brændte mandler

Dejlig opskrift på brændte mandler, der dufter og smager fantastisk. De kan og bør spises året rundt, og det her er den bedste opskrift, jeg kender.
Brændte mandler er lettere at lave, end jeg oprindeligt troede, men jeg har lært, at det er utroligt vigtigt at holde styr på sin varme. Får de for meget, kan det gå ret så galt og resultatet blive uspiseligt. Så det var en lille advarsel :-)

Normalt kan man sagtens gange mine opskrifter op og ned, men i dette tilfælde kan jeg ikke anbefale at lave flere mandler ad gangen, hvis man ikke er vant til at lave brændte mandler. Man kan simpelthen ikke magte at håndtere større mængder mandler, end hvad opskriften foreskriver. Det er for tungt at røre i og alt for stressende, når de skal skilles ad til sidst.

De her mandler er en grundversion med kanel, men man kan sagtens bruge andre krydderier. Da vi var i Tallinn fik jeg brændte mandler med en fantastisk krydderiblanding (jeg siger “jeg”, fordi Niko ikke nåede at få nogen), og jeg har prøvet mig frem og fundet frem til, at en blanding af nelliker, kanel, muskatnød og allehånde er helt fantastisk – prøv det!

Ingredienser:

  • 2 dl vand
  • 2 dl mandler
  • 2 dl sukker
  • en knivspids salt
  • ½ tsk kanel

Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienserne i en gryde og varm det op over stærk varme til det koger. Skru lidt ned og lad det koge. Rør rundt engang imellem. Hvis der under processen skulle smutte en mandel ud af gryden må du for guds skyld (eller faktisk mest for din egen) ikke samle den op med fingrene med det samme. Så brænder du dig!

Når massen ændrer konsistens og bliver tykkere, skal der røres konstant. Massen bliver i første omgang tør og sukkeragtig (og vil her have en en temperatur på omkring 125 grader), og et øjeblik kan man godt tro, man har gjort noget forkert. Men det har man ikke, og nogle vil vælge at stoppe processen her, fordi det er sådan rigtige brændte mandler er for dem. Jeg foretrækker dog at lade massen blive over varmen indtil sukkeret smelter, bliver karamelagtig og klistrer til mandlerne (og har en temperatur på ca. 160-162 grader).

En meget vigtig pointe er, at hvis massen mod forventning begynder at koge voldsomt og bliver sort et godt stykke inden i processen, er de brændte mandler gået galt (de har fået for høj varme), og det anbefales at fjerne gryden for blusset med det samme. Lad gryden stå på komfuret og køle rigtig godt af – hæld endelig ikke vand på før massen er kølet, det vil bare ødelægge gryden. Når massen er kølet kan mandlerne fjernes (læs: smides direkte ud) og gryden sættes i blød – den skal nok blive ren :-)

Når mandlerne er færdige skal man hurtigt hælde dem ud på et fad eller andet, der kan tåle varme (jeg plejer at bruge en form eller et underlag af silikone), og skille dem fra hinanden. Har man stoppet dem, da de var “tørre”, behøver man ikke stresse så meget med at skille dem ad, men hvis man har ladet dem karamellisere, skal det gå lidt stærkere. Dog er det altid en mulighed bare at lade dem køle helt af og så bruge vold for at skille dem ad, men fordi man så risikerer at mandlerne går i stykker, plejer jeg at skille dem ad, mens de stadig er varme. Men lad være med at bruge fingrene til at skille dem ad for tidligt i processen – mandlerne er MEGET varme.

Lad mandlerne blive kolde og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Hvis du er vild med mandler, så prøv også den supergode opskrift på saltmandler

Offentliggjort: 24. september 2010 under Snacks.
Tags: , , ,

Kommentarer

Kommentar fra Sjø

25. september 2010 at 15:40

“jeg siger “jeg”, fordi Niko ikke nåede at få nogen”
HAHA!!!!!

Kommentar fra camillasloth

25. september 2010 at 16:58

Jaaaa din søster er sgu da sjov :D
Men faktisk påstår han nu, at han aldrig rigtig har været vild med brændte mandler, så jeg var åbenbart ikke lige så hurtig/snedig til at spise mandlerne som jeg troede…

Kommentar fra Dolph

27. september 2010 at 11:50

Jeg fik jo æren af at smage dine hjemmelavede brændte mandler igår, og de smagte ganske pragtfuldt :-D

Kommentar fra Lars

30. oktober 2010 at 15:42

Efter min mangeårige erfaring med mandel-brænderi, vil jeg nu mene, at det er nemmere at skille mandlerne fra hinanden, når de er helt afkølede. Det plejer jeg ihvertfald at gøre :)

Kommentar fra camillasloth

30. oktober 2010 at 15:58

Jeg har prøvet det, men jeg synes altså det er lidt svært at knække dem fra hinanden, når karamellen er helt stivnet. Og når det så lykkes hænger der stykker af karamel fast på mandlen. Har du en snedig måde så det ikke sker?

Kommentar fra Lars

2. november 2010 at 20:01

Næhh, jeg tror desværre ikke, at jeg har et hemmeligt trick…jeg skal snart lave en portion, så skal jeg lige prøve mig ad :)

Pingback fra Honningkagehjerter | Camilla Sloth
9. december 2010 at 21:01

[...] en anden klassisk juleopskrift – de dejligste brændte mandler eller måske de lækreste krydrede [...]

Pingback fra Gittes konfektkugler | Camilla Sloth
9. december 2010 at 22:08

[...] der passer godt som snack til de fleste kolde drikkevarer, eller prøv en klassisk juleopskrift som brændte mandler, der også en god måde at få brugt den ekstra kardemomme, hvis man har stødt lidt for [...]

Kommentar fra Felix Sanchez

11. december 2010 at 10:46

Det lyder sgu lækkert. Og overkommeligt! Det tror jeg faktisk, at jeg skal prøve i år. Tak for tippet :)

Mvh

Kommentar fra Jacob

30. november 2011 at 17:10

Mmmmmh…
Det er første gang jeg selv laver brændte mandler og de blev en succes. Takker for meget fin opskrift :-)

Kommentar fra Michela

6. december 2011 at 10:16

De blev perfekte i første forsøg, og det avr virkelig godt at vide, at man ikke skulle gå i panik, når massen blev helt sukret og hvid. Jeg fortsatte til det smeltede igen, og de bliver uden tvivl en klassiker :)
Mange tak!

Kommentar fra Anne-Lone

12. december 2011 at 21:08

hej

Kommentar fra Brian

17. december 2011 at 12:37

goe mandler lækkert men de er ikke nemme at skille ad hvis de når at blive kolde mine er lavet udenfor i grillen på wok

Kommentar fra gitte og emilie

21. december 2011 at 11:20

Nu har vi lavet brænde mandler
tak for den skønne hjælp god jul

Kommentar fra Katja Nielsen

10. marts 2012 at 16:36

Tak for opskriften, de blev sindsyg gode :o ) Det var første gang jeg lavede brændte mandler og jeg ventede som dig, indtil massen igen smeltede og blev karamaliseret selvom manden syntes de så færdige ud før ;o)

Kommentar fra Susanne Sarauw

9. juni 2012 at 06:27

8.6.2012 kl.0600

Tak for opskriften…prøvede mig frem uden opskrift..fint at se din opskrift..hvad sker der hvis man putter dem i fryseren? blir de så bløde? Tak endnu engang.

Kommentar fra bente

22. november 2012 at 19:27

hej camilla, er det ikke usandsandsynligt med så meget vand, nu prøver jeg. de andre 1dl vand til 300 gr mandler.

Kommentar fra Iben

25. november 2012 at 14:08

Hvor lang tid skal de ca ha på panden.

Kh Iben

Pingback fra Brændte mandler | Lea Dahl Kirkegaard
3. december 2012 at 17:32

[...] har lånt opskriften fra denne [...]

Kommentar fra Dorthe

6. december 2012 at 19:37

Har lige lavet din opskrift ;-)
Min erfaring blev følgende: Man kan sagtens doble op, men kun af mandler og sukker, der skal stadig kun ca. 2 dl vand til. Mærkeligt nok ;-)

Kommentar fra Dorte

12. december 2012 at 06:50

fik brændte mandler i Tallinn i 2007, de eneste jeg til dato har brudt miig om…. så de skal prøves

Kommentar fra camillasloth

15. december 2012 at 22:54

Hej Dorthe

Ja, jeg kan også godt lide at doble op, når én portion ikke er nok (hvilket det jo sjældent er…!), men jeg kan huske de første gange jeg lavede mandlerne, hvor jeg fik lidt sved på panden af bare en enkelt portion. Men når man bliver lidt mere øvet går det fint :)

Hvad angår samme mængde vand er jeg sikker på du har ret, det fungerer nok fint, men hvordan med konsistensen? Jeg ville tro det bliver lidt anderledes, men det kan jo komme an på en prøve…:)

/Camilla

Pingback fra Julen er nær
24. december 2012 at 14:21

[...] Det skulle da lige være for at få noget frisk luft og måske også lige nogle varme, brændte mandler. Dem kan det ikke betale sig at købe over [...]

Skriv en kommentar